Destinație turistică

Foto credit: Cosmin Giurgiu

Complexul Arheologic de la Porolissum cuprinde o serie de elemente definitorii  pentru o destinație turistică. Plecând de la vama romană, pe drumul roman care duce spre poarta principală (Porta Pretoria) către castru și orașul roman Porolissum, ajungem prin Porta Decumana la amfiteatru, basilica și forumul roman. Porolissum reprezintă punctul central al destinației turistice din Țara Silvaniei. În proximitatea arealului Porolissum există o serie de alte atracții care fac din această propunere un potential câștigător. La fel ca în vechiul imperiu roman gastronomia reprezintă unul dintre pilonii principali ai vieții cotidiene. Pe lângă restaurantul cu specific roman există Puncte Gastronomice Locale și alte locuri cu o altă simbolistică și încărcătură istorică. Alături de alte elemente reprezentative pentru această destinație care vin să completeze importanța strategică a așezării, Porolissum se consideră a fi un tărâm încărcat cu istorie și tradiție milenară! 

Întreg acest uriaş şi important complex arheologic este amplasat în centrul principalei trecători de vale din nord-vestul Daciei, trecătoare realizată prin ramificaţia finală a munţilor Apuseni către muntele Meseş, trecătoare cunoscută în istorie sub denumirea de Poarta Meseşană.

Pe vechiul oraș Porolissum, împăratul Traian a construit această fortăreață cu scopul de a bloca trecerea dinspre Munții Carpați spre Dacia Porolissensis. Pentru un roman, Porolissum era sinonim cu capătul lumii, iar aici începea unul dintre cele mai lungi drumuri care duceau la Roma!

Porolissum, cel mai nordic bastion al Imperiului Roman din Provincia Dacia, dă timpul înapoi cu mai bine de 2000 de ani. Unic în Transilvania de Nord dar şi în ţară, Porolissum este un uriaş muzeu în aer liber şi un reper al Sălajului ca obiectiv turistic de interes local, regional şi chiar european.

Turiștii interesați pot nu doar să se plimbe printr-o frântură important din istorie, ci pot benecifia și de alte activități cum ar fi: parc de aventură pe Meseș, Puncte Gastronomice Locale, Cerdac cu lavandă, Gradina Botanică, Grădina Zmeilor.

Pentru detalii istorice legate de această zonă spectaculoasă, Muzeul de Istorie și Artă Zalău vă așteptă la o prezentare virtuală a anticului Porolissum.

Diverse evenimente organizate la Moigrad – Porolissum ne dau şansa azi, să dam timpul înapoi, până în anul 106 dupa Ch, să vedem pe drumul roman: legiuni de soldaţi, demonstraţii de lupte şi să gustăm mâncare gătită după tradiţia romană. Construit din lemn la inceput, Amfiteatrul roman de al Porolissum, a fost reconstruit din piatră în anul 157 d.Chr, sub comanda împăratului Marcus Aurelius. Arena amfiteatrului de la Porolissum o depăseste pe cea a amfiteatrului de la Ulpia Traiana – capitala Daciei – colonie edificată de împăratul Traian. Arena de la Porolissum poate găzdui excelente proiecţii de film în aer liber si concerte de neuitat!

Istoria milenară se împletește armonios la Porolissum între barbari, daci și cuceritorii romani. Mărturie a acelor timpuri stau târgul barbarilor și cetatea dacică de pe Măgura Moigradului. 

Odată ajunși la Porolissum, orizontul este fascinant, oferind privirii un peisaj magic cu deschidere de jur împrejur de la Cheile Turzii (CJ) la Masivul Vlădeasa (BH) și Munții Gutâi (MM). 

Nu este dat oricui să ajungă la Porolissum. Fii printre cei aleşi!