Porta Praetoria

Poarta principală de acces în castru, se găsea pe latura din faţa clădirii comandamentului şi era orientată spre zona de responsabilitate a trupelor cantonate în castru, respectiv spre zona locuită de barbari.

Porta Decumana

Poartă de acces în castru, amplasată pe latura din spatele clădirii comandamentului ce era caracterizată prin două bastioane cu ieşindul semirotunjit, ce flancau accesul spre castru ( zona militară).

Porta Principalis Sinistra

Poartă de acces în castru amplasată pe latura sa stangă, este caracterizată prin două bastioane cu ieşindul semicircular, ce flancau accesul simplu spre fortificaţie. Construite în piatră, bastioanele aveau parter şi etaj, ce se ridica deasupra zidului de incintă care era crenelat. Cele două bastioane aveau acoperiş cu învelitoare de ţigle şi olane.

Porta Principalis Dextra

Poartă de acces în castru, amplasată pe latura sa dreaptă. Poarta era caracterizată prin două bastioane cu ieşindul semicircular, ce flancau accesul simplu în fortificaţie. Construite în piatră bastioanele, aveau parter şi etaj ce se ridicau deasupra zidurilor de incintă care era crenelat. Acoperişul celor două bastioane era format de o învelitoare din ţigle şi olane.

Cele patru inscripții descoperite la cele patru porți de intrare amintesc de acest fapt:

Împăratul Marcus Aurelius Antonnius – Caracalla – Fecit – a făcut această lucrare (castrul).

Post Views: 642